Cryotropic gel-forming capacity of alfalfa (Medicago sativa L.) and fenugreek (Trigonella foenum graecum) seed galactomannans

  • Cryotropic gelation is one of the most common approaches to design novel hydrogels with multifaceted technological and biological functionalities. In the present paper, we studied the ability of highly galactosyl-substituted galactomannans, i.e. fenugreek and alfalfa gum, to form physically crosslinked hydrogels via cryogenic processing. Cycling of the galactomannan solutions (0.25 to 4% wt) from 25 to −20 to 25 °C induced the physical crosslinking of the galactomannan chains leading to the formation of different cryogel structures, i.e. filamentous aggregates (c* < c < 1%), cellular-like gel networks (1 ≤ c < 4%) or a homogeneously swollen gel (c ≥ 4%), depending on the total biopolymer content. Alfalfa gum-based cryogels exhibited higher elasticity and stiffness, better uniformity of the structure and a lower macropore size than their fenugreek counterparts. The physical blending of alfalfa or fenugreek gum with locust bean gum (2% total biopolymer) led to the reinforcement of the mechanical properties of the cryogels without significantly altering their microstructural aspects.

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Verfasserangaben:Thierry Hellebois, Claire Gaiani, Jennyfer FortuinORCiD, Alexander S. Shaplov, Christos Soukoulis
URN:urn:nbn:de:hbz:tr5-1800
DOI:https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2021.118190
Titel des übergeordneten Werkes (Englisch):Carbohydrate Polymers
Verlag:Elsevier
Dokumentart:Wissenschaftlicher Artikel (Fachzeitschriften)
Sprache:Englisch
Datum des OPUS-Uploads:15.11.2022
Datum der Erstveröffentlichung:21.05.2021
Veröffentlichende Hochschule:Hochschule Trier
Datum der Freischaltung:15.11.2022
Freies Schlagwort / Tag:cryogel; cryostructuration; dynamic rheology; galactomannan; microstructure; synergism
GND-Schlagwort:Polymere; Gelieren; Gel; Tieftemperaturchemie
Jahrgang:267
Aufsatznummer:118190
Seitenzahl:11
Erste Seite:1
Letzte Seite:11
Einrichtungen:FB Bauen + Leben
DDC-Klassifikation:6 Technik, Medizin, angewandte Wissenschaften / 66 Chemische Verfahrenstechnik
Lizenz (Deutsch):License LogoCreative Commons - CC BY - Namensnennung 4.0 International